Thursday, November 10, 2011

Terbaru : Setiausaha DAP Pulau Pinang hampir bunuh OKU !!

Tengahari tadi,sewaktu teman penulis , N.G.Senthelnathan keluar untuk rehat tengahari di area Georgetown, beliau terserempak dengan satu insiden yang amat memalukan!


Kereta Setiausaha Negeri Pulau Pinang yang dipandu pemandunya melanggar seorang 'Orang Kurang Upaya' (OKU) . Kejadian ini berlaku berhampiran Lebuh Victoria pada jam kira-kira 1.20pm.

Nasib OKU itu bagai 'jatuh ditimpa tangga' ,apabila seorang lagi lelaki yang keluar dari kereta tersebut memaki hamun OKU itu tanpa belas kasihan. Sudahlah tidak mahu mengaku salah 'langgar belakang' , lelaki (bukan pemandu) dengan sombongnya tidak juga mahu minta maaf atas kejadian tersebut.

Alasannya : 'You tak pasang signal light'

Tidak tahu undang-undang jalan raya Malaysia ? Langgar belakang salah Tuan! Tak kisah lu siapa!

Ini satu contoh yang buruk ditunjukkan..Harap pembaca jangan sekali-kali ikut teladan buruk ini.

INGAT! Langgar belakang dan main belakang kedua-duanya adalah salah disisi undang-undang!!

Reactions:

33 comments:

  1. memang patut langgar pun. kalau dah tak pasang signal light, jelas menunjukkan OKU ni jenis samseng. Elok disepak je.
    Dah la OKU, sombong pulak. manusia OKU jenis ni memang ramai. Dia ingat dengan title OKU tu dia boleh laggar undang-undang dan minta respek dari orang. Nasib dia orang baik kat malaysia, kalau kat negara lain dah lama kena belasah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANDA MEMANG TAIK LGE

      Delete
  2. Perghh..yg 'tak bernama' tu punya komen mmg best. Signal atau tak, langgar belakang tetap salah. Yg lagi satu, kenapa tak alert? Follow terlalu dekat ke? Lagi satu, tak boleh ke cakap elok-elok dgn mangsa? Perkara boleh selesai. Tp sbb DRIVER la ni pun gamaknya perangai ikut Boss..besar kepala! Mana kau tau OKU tu samseng? Lu pun drive confirm ke selalu gunakan signal kawan?

    ReplyDelete
  3. INGAT! Langgar belakang dan main belakang kedua-duanya adalah salah disisi undang-undang!!

    ReplyDelete
  4. ish sekarang ni nak salah kan prg yang mengainaya ke diainaya???

    ReplyDelete
  5. Aduh.. xpelah bro.. salah siapa tak penting.. budi bahasa amalan kita.. mamat plg atas komen tue takde etika ker nak komen2 camtue..

    celakapunyadap

    ReplyDelete
  6. tu dia mamat paling atas "OKU samseng" kui kui kui...nak cakap bodoh takder perasan kang marah..bukan ke dah nampak roda3 tu kenapa tak berhati2 atau bagi hon...

    segala benda ko nak betul...lepas ni buat ah lak undang2 kenderaan oku tak boleh di bawa di penang.


    kuikuikuikuikuikui

    ReplyDelete
  7. bro, belakang parang diasah lagikan tajam inikan pulak belakang orang......muahahahaha

    ReplyDelete
  8. lg bodoh korang sme yng dok bercerita..tk tau camne cite dok taram..hakhakhak...bio je la diorang settle masing2...bodoh tol la..hakhakhak

    ReplyDelete
  9. walaupun gambar ni boleh membawa seribu makna dan andaian TETAPI ayat last sekali punya SATU maksud shj.....CAYALAH

    ReplyDelete
  10. mana ada salah..langgar belakang & main belakang...pas kata leh..pkr kata ok....kemut keliling tu....terbalik jik mata..macam mesin jackpot....

    ReplyDelete
  11. woi anon yg atas sekali tu.. suka2 lu je hina OKU.. lu dah hina kejadian Tuhan tau x?.. Lu ada lesen tak? masa ceramah L dulu lu x belajar ke cara pemanduan 2 saat? sapa suruh pujaan lu tu ikut rapat sgt? lu punya geng mmg jenis suka "RAPAT2 KAT BELAKANG ORG" ke?.. jenis suka sondol belakang? semoga org2 OKU yg membaca komen lu kat atas tu mendoakan yg baik2 utk lu...

    ReplyDelete
  12. aku nak tggu Anon kat atas sekali tu jd OKU aku nak langgar dengan lori balak... Cakap berlagak... Hormatilah pengguna jalan lain, yang dok follow dekat tu sape suruh!!

    ReplyDelete
  13. korang nk komen ni tgk gambar tu ka baca artikel?
    korang pikir tgk klu kereta langgar oku tu dah gerenti la oku tu dah jatuh kan.. n lg satu korang tgk btl2 sapa yg maraqh sapa? aku rasa mcm oku tu yg dok marah pegawai tu.
    lbh baik klu kita tak tau crita btul, kita cuba carik crita yg btul dr member2 yg ada disitu.

    artikel ni pn tak btul, klu kereta setiausaha negeri pp yg aku tau kereta perdana executive n warna hitam bkn warna tu. byk yg tak btul la kat artikel ni. lbh baik siasat dl sebelum hentam org.

    ReplyDelete
  14. anon yang kat atas skali tu, tak payah ko nak hina2 OKU.ntah2 orang OKU tu takda duit nak pasang signal ke sbb rosak, ke dia dalam perjalanan ke nak g pasang. ...sedar la skit...esok lusa Allah jadikan ko OKU gak,time tuh suma orang nampak ko tngah jalan rasa nak langgar,nak ludah je muka ko,silap2 family ko pun asyik nak ludah muka hina ko tuh gak..

    ReplyDelete
  15. Dear Anonymous Nov 10 9.58pm
    Langgar tak semestinya jatuh..ingat,motor itu beroda tiga(lebih stabil merujuk kepada fizik =) )

    Kereta Setiausaha Negeri berwarna hitam? hahaha.. saudara perlu alasan yang lebih kukuh dalam 'defence' saudara..

    p/s : kalau bukan accident, takkan dua dua orang sembang-sembang teh tarik kat tengah jalan?hahaha fikir-fikirkanlah..

    ReplyDelete
  16. dua dua sama je,,,yg setiausaha tu ingat kau besar sangat ke..butuh lu la...semua orng tau la pulai pinagng punya apek longsi manyaak kulanga ajr lo.....u mau tengok ka parang terbng ..kalau mau tengok u kacau la orang mlayu,,,kmi bg prang terbang....ini bukn dongeng tp kisah ni pernah beerlaku dlm tragedi 13 mei dlu,,,ingat skit lu....

    ReplyDelete
  17. oku sama taraf dengan budak sekolah pakai uniform, dilindungi ....

    lu salah ke tak salah ke ... jawapannya lu tetap salah ...

    anon paling atas?

    orang orang macam sdr yang menyebabkan gua letak parang dalam kereta !!!

    ReplyDelete
  18. anon kat atas,hanya saat aje membezakan u dgn OKU..bila2 lu bole jd OKU...Lu jgn kurang ajar sgt...komen lu mcm ORANG KURANG AKAL (OKA).

    ReplyDelete
  19. anon paling atas, jangan nanti lu sudah jadi OKU, lu munya emak sama bapak kasi langgar sama lu... mesti lu munya emak sama bapak menyesal dapat lu..

    ReplyDelete
  20. main blkg dgn langgar blkg 2x salah tau...tambah2 lagi main blkg

    ReplyDelete
  21. Sekarang lu guna kereta 4 roda. Bila kaki kena potong makan banyak gula-gula DAP masa tu lu guna motorsikal 3 roda.

    Bila kena sondol belakang jangan marah la sebab lu tak bagi signal.

    TERUS TERJAH...

    ReplyDelete
  22. lain kali ckp biar ah pakai otak ckit... lau dah langgar belakang kompomlah salah xkan tu pun kau xtahu kot... lg satu dah tahu org tu oku napelah kau ikut rapat... biasalah kau ingat kau dah besar kat pulau pinang sampai boleh langgar org sesuka hati...

    ReplyDelete
  23. Aku teringat kisah jww birch yg kena bunuh dulu ni.agaknya babi lim guan eng dan babi babi di sekeliling dia nak peristiwa tu berulang kot..

    ReplyDelete
  24. Mmmg Sial la mnusia yg x bername ni kte OKU Samseng...
    mmg x hati perut langsung
    cbe kalo bpak ko kne langgar dri blakang cm ?

    ReplyDelete
  25. Anon paling ateh tu ...... mmg kepala hotak lu bengap.....OKU patut dilindungi tak kira apa situasi pun... agaknya kalau abg tiri Lim Guan Eng yg Nama singh tu kena sondol dari belakang ...mesti kecoh 1Malaysia ... masuk youtube....salahkan org....buruk kan negara ....ckp mcm2. ....lu mmg bengap.

    ReplyDelete
  26. Repot lah polis, kan Malaysia ada undang2.

    ReplyDelete
  27. kite xleh nak pastikan ape yg berlaku..
    sepanjang sy berada di Penang, kebajikan OKU terbela..
    mungkin sedikit kesalah fahaman di sini..
    saya OKU Penang.. ok jerk.. Alhamdulillah..
    sebahagian perlu dicontohi..

    ReplyDelete
  28. malay manyak bolo

    ReplyDelete
  29. mesti nak cakap..semua nie salah UMNO...mengaku je lah salah

    ReplyDelete