Monday, February 27, 2012

25 Fakta Mengenai Lynas Yang Anda Patut Tahu!! Sebarkan!!



1) Projek Lynas merupakan satu kejayaan besar kerajaan dalam mendapatkan pelaburan dari luar negara dalam jumlah yang besar malah ianya dipersetujui serta diakui oleh pemimpin DAP Leong Ngah Ngah yang mana turut disiarkan dalam tabloid cina.

2) Dr. Che Rusli Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa.

3) Loji Lynas yang dalam pembinaan di Gebeng dipasang dengan sensor radiasi dan peralatan terkini dalam mengendali pencemaran.

4) 12 kolam simpanan sementara yang dilapisi dengan plastik padat berdentisiti tinggi turut dibina dan diletakkan di dalam tanah akan dilapisi dengan tanah liat bagi membolehkan tempat simpanan tersebut kedap air yang mampu menahan tahap radioaktif sehingga ia dikeluarkan.

5) China menghasilkan 97% daripada bekalan dunia manakala Jepun merupakan pengimport terbesar Rare Earth. Ketika kedua negara ini mengalami perbalahan diplomatik China menggunakan logam berharga ini sebagai senjata untuk memaksa Jepun tunduk serta berdamai dengan mereka.

6) Dalam teknologi menghasilkan telefon pintar dan kereta hibrid produk Rare Earth merupakan sumber utama bagi Jepun. Kerana mereka bergantung sepenuhnya kepada Rare Earth.

7) Rare Earth mengandungi tahap radioaktif yang paling rendah.
8) Lynas enggan meneruskan pelaburan mereka di China berikutan sekatan ke atas semua produk akhir. Manakala cukai import dan eksport untuk Rare Earth dikenakan sebanyak 25% selain sekatan juga turut dikenakan. Ini membuatkan harga bahan berkenaan berganda-ganda.


9) Sebelum komited untuk menempatkan pelaburan mereka di Malaysia Lynas telah pun menerima kelulusan untuk membina kilang Rare Earth mereka di Australia malah China juga turut memberi kelulusan yang sama. Walaupun ada kes di Boutou di mana tahap radiasi dilaporkan mencemari sumber air utama penduduk setempat.


10) Malaysia dipilih kerana lokasi strategik dengan pasaran, mempunyai akses kepada bahan kimia yang berkualiti tinggi, peralatan dan juga kemahiran teknikal yang miliki Malaysia diperakui oleh pihak Lynas.

11) Lokasi Pelabuhan Kuantan juga dilihat lebih strategik untuk aktiviti pemerdagangan, China tidak dipilih kerana lokasinya yang jauh dan tinggi jumlah cukai importnya manakala Australia lokasinya dilihat tidak strategik dari segi geografi.

12) Tempoh pengecualian cukai selama 12 tahun yang diberikan kerajaan adalah kerana status Lynas sebagai perintis Amoco dan WR Grace selain itu Lynas akan mempromosikan pelbagai produk industri pendokong di Malaysia yang merangkumi perabut, kimia baja dan lain-lain. Secara tidak langsung ianya memberi manfaat yang besar kepada industri peruncitan F&B di Malaysia.

13) Lynas juga telah bersepakat dengan lain syarikat untuk menukar produk sampah kepada konkrit. Tahap torium yang boleh diubah menjadi produk sampingan yang tidak berbahaya seperti agregat semen yang digunakan dalam pembangunan jalan.

14) Pembangkang yang diwakili Fuziah Salleh cuba untuk menghentikan Lynas dengan tujuan untuk menghilangkan keyakinan serta kepercayaan negara luar kepada negara dan bangsa Malaysia dengan ini Malaysia dilihat tidak mampu membuat keputusan walaupun ianya berdasarkan standard antarabangsa dan undang-undang.
15) Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

16) Kelulusan lesen kepada Lynas tiada kaitan dan kena mengena dengan Kerajaan Negeri Pahang.

17) Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA.

18) Pakar-pakar iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

19) Semua ahli panel yang dilantik ini mempunyai kepakaran khusus dalam perlindungan sinaran, penilaian keselamatan, pengurusan sisa, pengangkutan dan tindakan pembaikkan.

20) Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.

21) Tahukah kita bahawa Indonesia, Vietnam dan Bangladesh yang merupakan negara lebih miskin dari Malaysia telah pun merancang untuk memulakan projek ini dimana mereka bakal mengendalikan loji nuklear sendiri menjelang 2020.

22) Bahan mentah yang digunakan oleh Asian Rare Earth di Bukit Merah ialah bahan 'Tin Mining Tailings' yang mana mana ianya berbeza dengan yang digunakan oleh Lynas. Di mana 'Tin Mining Tailings' ianya 50 kali lebih tinggi tahap radiasinya.

24) Rata-rata pekerja Lynas akan menerima 2 millisivert /setahun tahap radiasi dibandingkan dengan mereka yang merokok sekotak rokok sehari dimana ianya menerima 150 millisivert/setahun tahap radiasi.

25) Para pekerja di loji ini hanya menerima 10% radiasi tambahan sebagaimana diterima dalam kehidupan harian para juru x-ray perubatan dan pergigian.

Berdasarkan penerangan ringkas ini, maka wajarlah kita mempercayai bahawa individu dari kalangan kita tahap radiasinya lebih tinggi berbanding loji yang bakal dibina di Gebeng. Malah kawasan persekitaran ofis Fuziah Salleh juga saya difahamkan mengandungi tahap radiasi yang tinggi.
Dua orang dari pihak pembangkang yang mana seorangnya merupakan pakar radioaktif menyatakan projek Lynas adalah selamat. Siapa Fauziah Salleh untuk kita dengar cakap dia? Pakar atom? Pakar bom? Pakar nuklear? atau pun pakar memburukkan kerajaan?



Apa kata Menteri Australia mengenai Lynas?






Sebarkan!!

Reactions:

10 comments:

  1. Sdr Youth Intellectual Mind
    Jelas Demo anti LYNAS terdiri dari kaum cina saja.
    Kerana mereka berhati jiwa tanah besar kuomintang 1937-1945.
    Jelas semua peserta di SOGO PP Kuantan pada hakikatnya adalah tunjuk perasaan kebencian terhadap Melayu

    media siar berita di mana kaum cina berdiri depan sekali bantah projek LYNAS, diSOGO KL Kuantan PP.
    Hanya nak sokong keputusan kerajaan tanah besar Beijing sekat ekspot Rare Earth.
    Alasan adalah mempasti tanah besar pengeluar monopoli.DAP sokong tanah besar cina,
    Saya harap event yang di sertai Lancaioa boh Kwak di senaraikan dibawah ini di mana kaum cina tidak layak di beri layanan adil JIKA dan SELAGI, dan SESUDAH 54 tahun:

    1.Mereka menyoal yoal art 153.
    2.Mereka tidak sokong satu sistem sekolah.
    3.Mereka berdebate guna bahasa Melayu.
    4.Merek arah pekerja islam memegang daging babi tanpa sarung.
    5,mereka tidak ikut adat resam malaysia.
    6.mereka tidak hormat kapada Agama islam dan penganut nya.
    7.mereka bersembunyi belakang kebebasan akhbar vernakular mengata menyindir menyoal hak orang melayu.
    8.mereka pergi makan KFC dengan tidak bersifat perkauman dan menguna carutan bahasa cina.
    9.mereka hasut dengki barangan makanan keluaran islam
    melayu.suruh kaum cina boikot!
    10.mereka tidak hormat bahasa melayu dan tidak gunakan bahasa melayu sebagai bahasa resmi di syarikat kepntingan cina.
    11.Tidak mengambil pekerja melayu dan mereka yang fasih bahasa melayu.
    12.Menuntut 100 perkara setiap mesyaurat agong tahunan ACCIM.
    13.Mereka ugut nak pindah kilang besi keluli ke indonesia sebab mereka ta mampu bayar bil letrik dan gas, kerana main aliran tunai.
    15.minta kerajaan memberi tandingan terbuka untuk industri bersubsidi,selepas mereka untung kaya besar kumpul dana RM5 billion sesudah dapat kontrak jual tenaga letrik take or pay.
    15.Mereka yang dapat paspot malaysia,hijrah.Diaspora cina 750,000 orang.kutuk malaysia dari jauh.Buat demo depan pejabat pesuruh jaya di london.
    16.Minta kerajaan bagi biasiswa untuk belajar kedoktoran di Amerika UK Australia ,walaupun dapat 12 A,termasuk mata pelajaran bahasa cina ,sastera cina,kajian basa cina,dan lukisan cina.
    bila tak dapat biasiswa JPA,tuduh JPA berat sebelah dan saman Kerajaan.
    17.Mereka Tak mau bayar berjuta saman trafik polis.
    18.Ambil pekerja indonesia pakai permit amah/pembantu rumah tapi kerja di kedai runcit/restoran/SME .Tak kasi makan tak kasi gaji,pukul dera simbah air panas dll.
    19.Tak sokong dasar pembelajaran nasional tapi minta duit duit duit untuk sekolah vernakular, tak bagi jawatan pengetua di sandang olih non cina.
    20.Menyeludup mercun haram bernilai berjuta juta RM, dan tanpa hormat rasa harmoni dan patuh pada larangan kerajaan main mercun BESAR dan KUAT lagi MAHAL selama 28 hari sebelum dan lepas hari raya cina.Nak tunjuk KAMI CINA,LU apa mau bikin !
    22.Ta mau berlesesn kedai runcit jual gula tepong beras minyak masak
    23.ACCIM tak mau sokong KR1M.
    24.Tak mau sokong roti gardenia
    25.tak mau sokong Stesen Petronas.
    26.Kapal laut dalam Mogok apa bila superdisel di tarik subsidi.

    blogger ABT nak tambah bolih lagi, sebab,kalau nak kes by kes.
    Oriental Daily dan STAR beri liputan luas ke perhimpunan bantah lynas.
    Bukti hakikat tunjuk perasaan kaum cina yang anti kapada kepentingan melayu, MELAYU dan bahasa MElayu .
    Tunjuk tidak hormat kapada PDRM dan Undang Undang Malaysia.
    Akhbar Vernakular Oriental Daily liput sampai 5 mukasurat main kan isu ini, walaupun kaum cina sudah mendapat untung awal lagi melalui kontrak sub kontrak pembekalan pembenaan perkhidmatan ingineer surveyor pengangkutan bekalan buruh alat tulis.
    Limpahan wang ketara di Kuantan ahem ahem di kelab dan restuarant hotel kepunyaan cina tidak di bantah DAP.
    himpunan tunjuk perasaan anti Melayu KL SOGO PP sembunyikan berselindung belakang hijau
    PRU dah dekat ,memang guna untuk kempen untuk tawan PJ.

    Kalau bersih adalah melayu,maka hijau adalah cina.
    LGE memang anti melayu tegar

    credit to my mentors satD,hHalem,Din turtle,anaconda,azmi apa....
    arjuna waspada
    changkat lobak

    ReplyDelete
  2. Pikir kesan jangka panjang
    Jangan pasni ramai rakyat msia yang jd mutan

    ReplyDelete
  3. Say something about this then.

    http://ariffshah.com/malaysia-kilang-lynas-najib-razak/


    Also, why wouldn't the Australian government/ Lynas take back the waste, but dump them here in Malaysia?

    ReplyDelete
  4. Anon Feb 29, 2012 03:11 AM,

    Lynas cakap untuk 200 tahun pun tiada kesan, apa u merepek ?? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita ni sekolah tinggi mana pasal radioaktif yg nk kata sgt LYNAS tu x selamat..???

      Delete
    2. kita ni sekolah tinggi mana pasal radioaktif yg nak kata LYNAS tu x selamat...????

      Delete
  5. AnonymousFeb 29, 2012 03:17 AM

    Why would someone else need to do that when other country is the one who is gaining the profit? That is why they dont want to take back.. refer to this video http://www.youtube.com/watch?v=KqQt1P6-3D8

    The minister said lynas is 100% safe... so what is your argument ? =)

    ReplyDelete
  6. Thanks for the information from the video.

    May I know what are your thoughts on this?
    http://ariffshah.com/malaysia-kilang-lynas-najib-razak/


    -Anon Feb29 3.17AM

    ReplyDelete
  7. All Answered in via facts above...you can post you doubts here..i can help to clear as much as I could...

    ReplyDelete
  8. tahniah atas artikel anda..

    tq link blog panglima di sini.

    ReplyDelete