Wednesday, June 20, 2012

Data Lengkap Bantuan Kerajaan BN kepada SJK(T) ! Sebarkan!

Artikel ini adalah hasil pencarian penulis dan tidak mewakili mana-mana pihak , organisasi,parti politik atau persatuan.

Sejak kebelakang ini muncul banyak 'cendawan' yang sering memfitnah kerajaan BN bahawa mereka telah mengabaikan tanggungjawab kepada masyarakt India khususnya dalam menjaga kebajikan sekolah-sekolah Tamil. Banyak juga blog yang cuba memberi tanggapan negatif kepada pembaca dengan menjadi 'selective' dalam memilih sekolah-sekolah Tamil untuk dipaparkan kepada umum.

p/s : Sebelum ini penulis pernah menulis artikel berkenaan Sekolah Tamil (klik disini) .Jika semalam rakan blogger ,Shashi dalam blognya mendedahkan satu dokumen berkenaan kos – kos peruntukan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan persekutuan bagi pembinaan bangunan baru dan blok tambahan bagi semua Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil -----> (klik disini) . Hari ini ,penulis ingin berkongsi data yang patut diketahui oleh semua orang berkenaan jumlah kebajikan SJKT yang dijaga kerajaan Maha Firaun ,Barisan Nasional.klik untuk imej yang besar

klik untuk imej yang besar

Mari kita lihat jumlah peruntukan kepada sekolah-sekolah  Tamil mengikut negeri ,status,jumlah peruntukan serta skop bantuan : 

KEDAH

klik untuk imej yang jelas

PULAU PINANG


klik untuk imej yang jelas

PERAK

klik untuk imej yang jelas

SELANGOR

klik untuk imej yang jelas

PAHANG

klik untuk imej yang jelas


KUALA LUMPUR 

klik untuk imej yang jelas

NEGERI SEMBILAN

klik untuk imej yang jelas

MELAKA

klik untuk imej yang jelas

JOHOR

Memang perlu diakui ada beberapa sekolah dalam keadaan yang kurang memuaskan.. tetapi apa sebabnya? Banyak faktor yang perlu diambil kira termasuk bilangan kemasukan pelajar setiap tahun .

Populasi Malaysia 28,728,607 orang
India (7.1%) - 2,039,731.10 orang
Jumlah sekolah Tamil - 523 sekolah
Jumlah Pelajar - 102,642 orang
Jumlah kelas - 4,728 bilik
Jumlah tenaga pengajar - 8,921 orang
Sekolah bandar - 168 sekolah
Sekolah Kerajaan 152 sekolah
Sekolah kemasukan pelajar yang rendah - 332 sekolah
Sekolah yang menampung pelajar berlebihan 15
Sekolah yang mempunyai pelajar dibawah 25 orang  - 68 Sekolah
Sekolah yang mempunyai pelajar dibawah 150 orang - 330 sekolah
Membina bangunan besar untuk sekolah yang mempopulasikan 25 orang adalah tidak logik tetapi kerajaan komited untuk membantu semua sekolah  yang perlukan pertolongan. Apa masalah sebenar sekolah Tamil? (klik disini) . Jika anda tahu mana-mana sekolah yang perlukan bantuan tujukan kepada pihak yang sepatutnya.. MIC/BN dibawah kepimpinan Datuk Seri Najib komited dalam menangani masalah ini.
"RAKYAT DIDAHULUKAN , PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"


Nota : Data diatas adalah betul dan terkini sehingga Januari 2012 . Diperolehi dari Kementerian Pelajaran dan juga dari Pejabat Timalan Menteri YB Sk.Devamany. Jika imej tidak jelas, sila muat turun dan zoom.


Reactions:

7 comments:

 1. Thank you for sharing

  ReplyDelete
 2. information is wealth =)

  ReplyDelete
 3. Mantaaaaapppp!!!!

  ReplyDelete
 4. Pasal apa tahun ini saja, macam Muhyddin kata matrikulasi lebihan untuk orang India pada tahun ini sahaja, tahun depan tiada lebihan. UMNO & MIC mandor jujur ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wrong... it will be for yearly basis..dont know? then do not talk..=) cheers

   Delete